Akademi

Üretim Yönetimi Akademisi Nedir?

Üretim Yönetimi Akademisi, gıda endüstrisinde faaliyet gösteren işletmelerin üretim bölümü yöneticileri ve yönetici adaylarına yönelik hazırlanmış olan, üretim yöneticilerinin üretim alanındaki teknik bilgi düzeyleri ile yönetim ve liderlik becerilerini geliştirmek için tasarlanmış, bütünsel bir eğitim programıdır.

Üretim Yönetimi Akademisi eğitimlerinde amaç nedir?

Akademi eğitimlerinin iki temel amacı bulunmaktadır

  1. Üretim Bölümü yöneticilerinin kısıtlı imkanlar ve zor insanlar gibi karşılaştıkları tüm zorluklara rağmen daha başarılı sonuçlar almalarını sağlamak.
  2. Üretim Bölümü yöneticilerini “Fabrika Müdürü” olma yolunda önemli bilgi ve becerilerle donatmak, bu yol için birlikte bir gelişim planı hazırlamak.

Üretim Yönetimi Akademisini farklı kılan nedir?

  1. Eğitmen endüstriyel gıda üretiminde farklı üretim teknolojilerine sahip 7 tesiste çalışmış bir gıda mühendisi olarak toplam 20 yılın üzerinde bir üretim yönetimi deneyimine sahiptir. Yazarı olduğu ve 2023 yılında yayınlanan “50 Soruda Üretim” kitabı, gıda endüstrisinde üretim bölümü yöneticilerine yönelik olarak yayınlanmış ilk kitap olma özelliğini taşımaktadır. Anlatılan konular endüstriyel gıda üretiminde çalışma hayatını yansıtan, katılımcıların birçok noktada: “Evet, bu anlatılanlar bizim için de geçerli” şeklinde ifade edecekleri örnekler ile oluşturulmuştur.
  2. Üretim Yönetimi Akademisi birbirinden bağımsız dokuz eğitimden oluşmakla beraber eğitimlerin tamamı üretim yöneticilerinin ve üretim yöneticisi adaylarının gelişimine yönelik olarak bir “bütünlük” içinde hazırlanmıştır. “50 Soruda Üretim-Gıda Endüstrisinden deneyim paylaşımı” kitabının ana teması olan yöneticinin “Kontrol, Gelişim ve Değişim” aktivitelerini en doğru ve dengeli şekilde yönetmesi ile kitabın önemli bir bölümünü oluşturan problem çözmenin beş temel bileşeni akademi eğitimlerinin omurgasını oluşturmaktadır.

Üretim Yönetimi Akademisine neden ihtiyaç var?

Endüstriyel gıda üretiminde, üretim bölümlerinde çalışan yöneticilerde en çok görülen meslek olan gıda mühendisliğini düşünelim. Üniversitelerimizin eğitimlerinin akreditasyonunda rol alan ABET ve MÜDEK gibi organizasyonların yayınlarından da esinlenerek şu şekilde bir gıda mühendisi tanımı yapabiliriz:

Gıda Mühendisi endüstriyel gıda üretimi alanında temel bilimleri, çözüm araçlarını ve düşünme becerilerini kullanarak, ekonomik, çevreye duyarlı, etik, güvenli, gerçekleştirilebilir ve sürdürülebilir süreçleri, sistemleri ve ürünleri tasarlayan/tasarımına katkı sağlayan, çözülmesi talep edilen «mühendislik problemlerini» tanımlayan ve bu problemleri çözen/çözümüne katkı sağlayan, gıda mühendisi unvanına sahip kişidir.

Bu uzun ve karmaşık tanımdan da anlaşılacağı gibi, gıda mühendisliği lisans diplomasına sahip olan arkadaşlarımızın mühendislik problemlerini çözme odaklı bir “yetkinlik setine” sahip olarak mezun olması hedeflenmektedir. Bu anlamda gıda endüstrisinde bulunan işletmelerin farklı bölümlerinin tamamına yönelik, tüm bölümlerin çalışmalarını “tam olarak” kapsayacak bir alan bilgisi verilmesi söz konusu değildir. Örneğin bu yetkinlik setinin daha çok ilgili olduğu ürün geliştirilme, tesis/hat projelendirme gibi süreçlerden sorumlu olan işletme bölümlerinde çalışan gıda mühendisleri, satın alma ve planlama süreçlerinde çalışmakta olan gıda mühendislerine göre çok daha fazla lisans bilgilerini kullanılmaktadır. Gıda endüstrisinde bulunan işletmelerin bölümlerinde, bu bölümlerin yöneticilerinin sahip olması gereken toplam alan bilgisi içindeki gıda mühendisliği lisans bilgileri yüzdesini şu şekilde şematize edebiliriz:

graph_1

Üretim bölümlerinde gerçekleştirilen çalışmalarda Şema 1’de de görüldüğü gibi toplam alan bilgisi içinde gıda mühendisliği bilgileri önemli ölçüde kullanmakla beraber bu mesleki alan bilgisinin yanında bir bu kadar da başka alan bilgileri kullanılmaktadır. Gerekli diğer alan bilgilerine birkaç örnek:

Endüstri Mühendisliği:

Finans:

İşletme:

Üretim yönetimi akademisinde “temel amaç” üretim yöneticilerinin gıda mühendisliği alan bilgilerinin yanında örnekleri yukarıda verilmiş olan diğer konular için de, plansız bir öğrenmeye kıyasla, kısa sürede bilgi ve yetkinlik sahibi olmalarını sağlamak, liderlik kapasitelerini arttırmaktır. Kapsayıcı olan bu program sayesinde “üretim yönetiminin” bağlamının doğru bir şekilde anlaşılması sağlanmakta, bu alanda çalışan yöneticiler hem kendi kariyerleri için hem de işletme hedefleri için daha başarılı sonuçlar almaya başlamaktadırlar.

Üretim Yönetimi Akademisi hangi eğitimlerden oluşmaktadır?

Üretim Yönetimi Akademisinde hangi becerilerin geliştirilmesi hedeflenir?

Üretim Yöneticilerinin kontrol ve gelişim çalışmalarına liderlik etmeleri, değişime katkı sağlamaları, işletmeye ne gibi yararlar sağlayacaktır?